Rally-VM 2018

Rally är utan tvekan en av motorsportens största grenar och har i tider varit en omtyckt åskådarsport, även om intresset har gått upp och ner under de senaste decennierna. Den senaste tiden visar dock tendenser på att svenskar rent generellt återupptagit intresset för motorsport, vilket bland annat märks i större satsning lokalt och även medialt. Årets rally-VM, eller WRC (World Rally Car) som det internationella namnet är, har bara tre deltävlingar kvar innan vinnaren ska utses.

Kort om rally

För dig som inte bemästrar just rallygrenen finns det några grundläggande saker att känna till om grenen för att snabbt sätta dig in i WRC-tävlingarna. I tävling handlar det kort och gott om att bilen med sin förare och kartläsare ska komma snabbast in i mål. Bilarna är byggda med ett unikt vridmoment på upp till 650 newtonmeter, vilket gör det möjligt att på bara någon sekund komma upp i 100 kilometer i timmen – även på tufft underlag!

Förarna är skyddade inne i bilen av en slags bur där de sitter fast med fyrpunktsbälten samt utrustning så som hjälm och brandsäkra klädesplagg.

Deltävlingar 2018

Totalt består detta års Rally-VM av tretton olika deltävlingar där den första avgjordes i klassiska motorsportsmeckat Monte Carlo i slutet av januari. Det kvarstår nu bara tre tävlingar innan årets mästare koras där närmaste racet körs i början av oktober i Storbritannien på grusunderlag. I slutet av samma månad äger sedan det spanska rallyt rum som körs på både asfalt och grus. Rally-VM avslutas sist men inte minst i Australien i en tävling som heter Kennards Hire Rally.

Årets bästa förare

Årets Rally-VM ser ut att bli en riktigt sännande saga med tre namn att räkna med; Sebastien Ogier, Ott Tänak och Thierry Neuville. Den sistnämnde var bland annat den som stod som vinnare i den svenska WRC-deltävlingen tidigare i februari i år. Trots ett riktigt tufft vinterunderlag med både is och snö på tävlingens svårkörda skogsvägar lyckades den belgiske föraren som kör för Hyundai i WRC ta hem racet.

Inför de tre sista WRC-tävlingarna har Neuville och Ogier varsina tre vinster, medan estländska Tänak ligger steget före med fyra förstaplatser.

WRC för juniorer

Rallysporten har också sitt världsmästerskap för juniorer med syftet att ge unga talanger chansen att visa upp sig på den internationella scenen. Värlsmästerskapet består av fem olika deltävlingar som precis likt seniorernas VM körs på varierande underlag på olika platser i världen. I år avslutades WRC för juniorer i Turkiet med svenske Emil Bergkvist som vinnare. Bergkvist har som mål att efter världsmästartiteln vara med och köra WRC2 under det kommande året.