Populära motorsportsbiltillverkare

När det kommer till bilsporter finns det en hel del olika varianter. De flesta går ut på att köra snabbt och helt enkelt komma i mål först. Det främsta som skiljer alla tävlingar åt är fordonen som körs samt den bana tävlingen sker på. Bilarna som används är ofta specialtillverkade och ser annorlunda ut jämfört med alla vardagliga bilar. Men det betyder inte att tillverkarna bakom tävlingsfordonen är så annorlunda. Många gånger är det samma tillverkare som ligger bakom både de vanliga bilarna och tävlingsbilarna. Vissa tillverkare har inte deltagit med egna bilar, men de har deltagit med olika delar som andra deltagare har fått nytta av.

Vissa av de största biltillverkarna är alltså även kända för att tillverka fordon till motorsporter. Här kan du läsa lite kort om några av dessa tillverkare.

Mercedes-Benz

En välkänd biltillverkare som ligger bakom flera av de mest välkända fordonen är Mercedes-Benz. Bilmärket anses vara ett högkvalitativt sådant och det är främst de som har god ekonomi som väljer detta bilmärke. Skulle du vara intresserad av ett köp av en Mercedes men känner dig osäker kan du hitta flera begagnade till bättre pris.

Biltillverkaren grundades på 1920-talet i Tyskland och det tog inte lång tid innan märket gjort sig känt på racingbanorna runt om i Europa. Tillsammans med Maybach blev Mercedes en av statusbilarna.

Mercedes Grand Prix

Mercedes Grand Prix är ett tyskt Formel 1-stall som är baserat i Storbritannien och de tävlar som Mercedes AMG Petronas Formula One Team. Detta stall bildades efter att Mercedes och McLaren, som då hade samarbetat i cirka 15 år, valde att köpa upp över 75 % av Brawn GP. Detta stall deltog endast i Formel 1 åren 1954 och 1955. Det var på grund av Le Mans-katastrofen år 1955 som de valde att dra sig ur tävlingarna. Därefter har de dock fortsatt med att vara motorleverantör till ett antal andra stall. Mercedes har alltså länge varit med i tävlingsbranschen trots att de själva inte alltid har varit en av de största deltagarna.

Förutom Formel 1 har dock Mercedes varit med i ett antal andra tävlingar, som sportvagnsracing och standardvagnsracing.

Fler biltillverkare inom sporten

Sedan bilsporterna först kom till har det varit flera tillverkare som deltagit på ett eller annat sätt. Vissa deltar med egna bilar medan andra bidrar med mindre delar. En av de första biltillverkarna som deltagit i någon bilsport är Porsche. De hade en speciell bil som tilltalade alla som var intresserade av att tävla i rally eller landsvägslopp.

Inom rallysporten har ett antal märken deltagit genom åren, varav de mest populära är Subaru, Toyota, Audi och Citroën. Dessa märken finns i alla möjliga modeller, förutom Subaru, från tuffa tävlingsbilar till enklare vardagliga bilar som allmänheten kan köra.