Motorsport i Sverige

När det kommer till motorsport i Sverige finns det mycket att välja på. Sverige är nämligen ett land med stora ytor, vilket innebär att olika typer av crossbanor och rallybanor kan byggas till mindre kostnader. Länder som har mindre landyta har nämligen problem att hålla igång motorsporten ur en ekonomisk synvinkel. Detta på grund av att landytan är dyr att hyra eller köpa. Därför kommer denna artikel kolla närmre på motorsporter i Sverige och vad som göra detta unikt.

Sverige är ett utvecklat land

Vad som gör Sverige till ett bra land för motorsport är att landet är väldigt utvecklat. Detta gör i sin tur att alltfler människor har råd med att delta i olika typer av motorsporter. Det är nämligen dyrt att vara aktiv inom motorsporter som rally och motocross, just på grund av att fordonen kostar väldigt mycket. För att hålla igång en verksamhet eller organisation krävs det därför personer som har råd med både fordonen och reparationer. Som tur är går det numera att beställa olika saker online. Detta gäller även för fordon som inte har motorer, exempelvis cyklar. Ett av de företag som säljer produkter för cyklar online är https://www.tooorch.com/ och de säljer allt från däck till slangar.

Landytan är viktigt

Det allra viktigaste som gör att motorsport är relativt billigt i Sverige är att landytan är billig. Sverige är ett avlångt land med en massa yta som inte används av någon. På så sätt är det billigt för föreningar att hålla igång en crossbana exempelvis. Anledningen till detta är att crossbanor och rallybanor ofta ligger utanför stora städer där marken inte kostar speciellt mycket. I sin tur gör det också att månadskostnaderna är väldigt låga. Eftersom idrottsföreningar och motorklubbar inte tjänar så mycket pengar är detta en viktig faktor när det kommer till att hålla igång motorsporten.

Populära motorsporter i Sverige

Traditionellt sett har Sverige länge varit väldigt aktivt när det kommer till motorsport. Exempelvis så kommer speedwayföraren Tony Rickardsson från Sverige och han har vunnit hela sex världsmästerskap. Andra kända sporter är också motocross där Sverige har en duktig förare vid namn Filip Bengtsson som kör i VM. Utöver dessa motorsporter så är också Formel 1 väldigt populärt, men de flesta svenskarna ser endast detta på tv. Serien inom Formel 1 körs inte i Sverige, vilket gör att man måste åka till ett land som arrangerar det för att kunna se det i verkligheten.