Gokart

För många är gokart något kul som man ägnar sig åt på en grabbhelg eller svensexa. De flesta har ju provat på gokart någon gång. Vissa företag arrangerar gokart som en del av en kickoff för bättre team building. Men visste du att gokart passar alla åldrar och omständigheter? Man kan börja med karting så ung som sju år i Sverige. Men är gokart bara för lite skoj eller är det verkligen en riktig motorsport? Karting i Sverige organiseras genom Svenska Bilsportförbundet eftersom det är en riktig bilsport. Begreppet gokart syftar framför allt på så kallade hyrkartar. Kartarna körs både på anläggningar inomhus och utomhus. Man måste vara minst sju år för att köra gokart men det finns ingen övre åldersgräns, och det finns kartfantaster i alla åldrar. Men gokart handlar om mer än att bara undvika att köra in i varandra. Visste du att man kan tävla i karting?

Tävla i gokart

 

I Sverige tävlar man i olika klasser med motorer från 60 till 250 kubik, och klasserna är också uppdelade efter ålder. Klasserna har olika namn som Cadetti för sju till tio år gamla, med 60 kubik cylindervolym, eller Rotax DD2 Masters som är för de som är over 32 år, med 125 kubik cylindervolym. I denna kategori kör man en kart som är tvåväxlad utan kedja. I juli i somras hölls gokart-EM på Åsum Ring och i september 2018 kommer Åsum än en gång att välkomna Europas kartingelit. Tio stycken hemmaförare representerade Sverige i en tävling som inkluderade klasserna KZ1 och KZ. Det finns även klasser för oväxlade kartar och junior, det vill säga det finns något för alla. Karting kan gå förvånansvärt snabbt, och kan vara värt att testa om du har drömmar om formel 1. Steget från karting till racing är inte så stort. Kartar är också ganska lätthanterliga, och om du är en duktig förare i allmänhet så har du stora chanser att bli bra på karting.

Hur blir man bättre på gokart?

Så hur blir man bra på karting? Att köpa en gokart kan vara en en stor utgift, och så behöver man ju en lämplig plats att köra på. Om man är praktiskt lagd så kan man bygga sin egen gokart. Exempelvis på Byggmax.se finns virke till garaget som du kan använda till att starta din egen verkstad för din gokart. Det finns också mängder av forum online för entusiaster som bygger egna karts. Ett annat alternativ kan vara att gå med i en gokartklubb. Som medlem i en gokartklubb kan du bli riktigt bra på go kart, dessutom har du tillgång till den bästa utrustningen och anläggningen. Att ha ett team runt omkring sig är också motiverande och man kan lära sig mycket genom att be någon med mer erfarenhet att observera några varv på banan. Hur som helst så har gokart något för alla oavsett om du vill bli proffs eller bara söker en ny hobby.