Formel 1

Formel 1 räknas till en av de farligaste sporter som går att hålla på med som utövare. Det gör dock inte sporten avskräckande för de utövare som älskar bilar eller mindre spännande för dem som tittar på från läktaren. Formel 1 är snarare en fascinerande verksamhet med mycket pengar, skicklighet, säkerhetslösningar, teknikutveckling och team work. För att inte säga fart och ljud. Det är en mäktig upplevelse att höra mullret från motorerna och se bilarna susa fram runt banan, skickligt manövrerade av förarna. Samma förare som förutom att köra måste ha en klar taktik för loppet, följa den men även snabbt kunna analysera ändringar i loppet som kan gynna den egna positionen. Vill du veta lite mer om Formel 1? Läs vidare!

Säkerhetsarbete i fokus

 

Det är ingen hemlighet att Formel 1 är en farlig sport och genom åren har de förekommit en hel del olyckor med dödlig utgång. Den svenske Formel 1-föraren Ronnie Peterson och hans brasilianske kollega Ayrton Senna är två av sportens dödsoffer. Det arbetas ständigt med säkerheten inom Formel 1 och speciellt efter Sennas död, där även Roland Ratzenberger omkom under tidsträningen dagen för loppet, har säkerhetsarbetet fått stort fokus. Att det är farligt med våta banor i hastigheter runt 300 km i timman säger sig självt. Numera tar tävlingsledningen helst inga risker alls utan skickar hellre ut säkerhetsbilen vid kraftiga regnskurar eller blåser av loppet helt vid intensivt och ihållande regn. Så länge säkerhetsbilen finns på banan råder omkörningsförbud och hastigheten sänks till mer modesta nivåer. Säkerhetsbilen skickas inte enbart ut vid regnskurar utan även om en eller flera förare kör av banan, kolliderar eller om det sker någon annan form av olycka.

Passion för snabba bilar

Om du har haft förmånen att få se ett Formel 1-race på plats vet du hur enkelt det är att ryckas med av stämningen och hur sugen man kan bli på att prova racing. Det krävs många års träning för att ens ha en chans att nå en styrning i Formel 1 så de flesta av oss får nöja oss med vanliga bilar, men det hindrar ju inte från att köpa en bil av sportmodell. Jämför billån hos Sambla om du är på gång med att byta bil eller köpa ytterligare en till hushållet. Och även om det är roligt att trycka på gasen och för en stund låtsas att man är på en racingbana, håll dig till hastighetsgränserna. Både för din egen och andra bilisters säkerhets skull. Är du sugen på racing och köra fort är det bättre att undersöka om någon bilbana i närheten ordnar prova-på-dagar.