Olyckor inom motorsport

Det talas ofta om olyckor inom olika sporter. Motorsport är en av de sporter där mycket allvarliga och till och med livshotande olyckor kan inträffa. Inom motorsport finns det tävlande i alla åldrar och även bland de yngsta tävlande inträffar ibland hemska olyckor. Enligt en undersökning som Socialstyrelsen har gjort, sker 85% av alla inträffade olyckor inom grenen motorcross. Andelen skadade kvinnor är dock låg i just denna sport. I just motorsport är de som råkar ut för olyckorna oftast mellan 11-18 år gamla. Ungefär 70% av alla inträffade olyckor i motorcross handlar om att föraren av motorcykelfordonet kör omkull.

Skydd vid olyckor

Om det inträffar en våldsam olycka är det bra om de inblandade har använt de skydd som finns att tillgå på marknaden. Inom de allra flesta grenar av motorsport används overaller som skyddar kroppen mot glassplitter, värme och skrapsår vid en eventuell olycka. Det finns även västar som skyddar ryggen och de inre organen. För motorcykelsporter finns det såväl tandskydd som knäskydd och benskydd. Dessa skyddar bra om man skulle köra omkull. Hjälm är något som också används inom nästan alla motorsporter. Den skyddar huvudet bra vid en krock eller annan olycka. Ofta har de även visir som skyddar ögonen. Även nackskydd kan vara bra att bära om något händer, då nacken lätt kan ta skada av smällar.

Vård vid olyckor inom motorsport

Om en olycka händer inom motorsport är det bra om man kan hjälpa den eller de drabbade snabbt. Hjärt- och lungräddning är bra att kunna. Det kan även vara bra att kunna lägga om olika sår och att spjäla brutna ben eller armar. Ofta finns sjukvårdspersonal och ambulans på plats vid större tävlingar. Om en olycka sker och man råkar slå ut en tand eller skada munnen, trots skydd, finns akut tandläkare vid behov. Detta finns på flera olika platser i Sverige och kan nås via sjukvårdsupplysningen. Att få snabb hjälp med tänderna efter en motorsportolycka är a och o både utseendemässigt och smärtmässigt. Inför utövande av motorsport kan det vara bra att sätta ihop en lista med telefonnummer som kan komma till nytta.