Vad ingår i snöskotersport?

Snöskotersport innebär motorsporter med snöskotrar som fordon. Det är en mycket populär sport i Sverige och dessutom växer den och blir större för varje år. Även tävlingsgrenarna för när man kan tävla med snöskoter ökar i takt med intresset. Idag är snöskotersporten en året runtsport som man kan utföra oavsett vilken tid på året det är. Det är SVEMO som arrangerar alla tävlingsarrangemang för snöskotersporten inom Sverige. Man kan till exempel tävla i dragracing på gräs med snöskoter idag. Grenarna inom snöskotersport är skotercross, enduro, backe och dragracing.

Skotercross är en gren där Sverige, Finland och Norge dominerar i Europa. Den nordamerikanska ssnowmobile expedition winter landscapeporten skiljer sig en hel del från den europeiska varianten och de är inte med i internationella motorcykelförbundet. De nordamerikanska banorna är kortare, mer extrema och snöskotrarna får ha metalldubb i mattan. I Sverige finns det cirka 500 klubbar som alla är registrerade i SVEMO ända från norr ned till södra Sverige.

Enduro körs på banor i svår terräng och denna sport fungerar i princip likadant som enduro för motorcykel. Den stora skillnaden är fordonet som man använder sig av, vilket i detta fall är en snöskoter istället.

När man tävlar inom backe med snöskoter är tanken att man på så kort tid som möjligt ska ta sig uppför en backe med fordonet. Det är olika lutningar och underlag och föraren är alltid ensam i sitt fordon. På grund av uppförsbacken är hastigheten i dessa fall lägre än de är i en vanlig racingtävling. Tekniska misstag som föraren gör ser även till att det tidsmässigt får ett mycket sämre resultat. Därför är det en gren som kräver mycket teknik och som man inte har råd att göra misstag i.

Snowmobile splashing snow with snowy pines in the backgroundDragracing har blivit vanligt inom snöskoter också och innebär att man kör en fjärdedels engelsk mil, nämligen 402 meter så snabbt som möjligt. Pro stock snowmobile heter snöskoterklassen inom dragracing. Du kan läsa mer om snöskotersporter inom motorsporten genom att gå in på Wikipedia, där hittar du mycket intressant information samt även alla regler inom snöskoter. Tycker du om vinter, snö och motorer kanske detta är din nya hobby.