Vad är racing?

 

Racing är sannolikt den typ av motorsport som de allra flesta tänker först på. Den vanligaste formen inom racing är just banracing där man på en bana kappkör med fordon. Då handlar det om vilket fordon som kommer först i mål och banorna kan se mycket olika ut. Det är svenska bilsportförbundet SBF som organiserar racing i Sverige idag. De vanligaste klasserna inom just racing är bilspeedway, truckracing, GT-racing, isracing, formelbilsracing, sportvagnsracing och standardvagnsracing. Alla som är över 15 år kan delta i racing, både män och kvinnor och dessutom tävlar alla på samma villkor. De som är under 18 tävlar dock i junior racing. Den mest kända kvinna som tävlar inom racing är Danica Patrick som tävlar i Indy Racing League.

Truckracing innebär att man tävlar med lastbilar på racingbanor med racingregler. Alla lastbilar h
är har dock en begränsad hastighet och får som snabbast köra 160 kilometer i timmen. När lastbilarna behöver bromsa sprutas även vatten på bromsarna för att man ska kyla dessa. Här handlar det till stor del alltså även om vilken teknik man har som förare då man inte får speeda lastbilen hur mycket som helst. FormelbilsraciGrand Prix High Speed Racing Car On Racetrack At Sunsetng utförs med en racerbil där karossen inte täcker hjulen. Man kan endast sitta en person i denna typ av bil och Formel 1 är den högsta klassen när det kommer till formelbilsracing. Det första loppet kördes 1948 i Formel 1.

Isracing är istället en motorcykelsport som utövas vintertid på en oval isbana. Motorcyklarna kan hålla en mycket hög kurvhastighet då de har vassa stålspikar på upp till 2.8 centimeter på hjulen. Motorcyklarna inom denna sport saknar broms och har två växlar. Standardvagnsracing är racing med bilar som baseras på personbilar. Dessa bilar är helt Waving Checkered Flagtäckta och ingenting sticker ut. Det gör att de kan köra mer nära än vid vissa andra typer av racing. Om du vill läsa mer om racing och de olika grenar som finns inom denna fantastiska sport ska du gå in på Wikipedia , där finns all information om alla typer av sporter som får delta i racing samt vilka regler de omfattas av.