Folkrace är en motorsportsgren som kom till Sverige från Finland i början av 1980-talet. Tanken bakom sporten var att man skulle skapa en motorsport som var billig att utöva och tävla i. Av den anledningen får startavgiften till tävlingar inte vara högre än 300 kronor för seniorer och 200 kronor för juniorer. Man kan börja tävla i juniorklassen från det att man har fyllt 15 år, och från och med att man är 18 år går man över i seniorklassen, som är indelad i damklass och herrklass. Det finns också bestämmelser kring vad som händer med bilarna efter tävling – de går nämligen ut till försäljning. Alla ekipage som deltar i en tävling kan säljas för 6 500 kronor – mer får de inte kosta. Under tävlingen kan alla som vill lämna anbud på bilar de är intresserade av. Om fler än en har lagt anbud på samma bil lottar man om vem som får köpa den. Också denna regel är tänkt att hålla nere kostnaderna för sporten: genom att man tvingas sälja bilen för 6 500 kronor lägger de flesta inte ner mer pengar på att rusta upp bilen än så.
Folkrace körs på banor, med antingen grus eller asfalt som underlag. Banorna ska vara byggda på så sätt att bilarna inte kan hålla hastigheter högre än 80 km/h. Regler som gäller banan är bland annat att den ska ligga i ett inhägnat område, och att den måste inspekteras av en besiktningsman innan racet startar. Även bilarna måste inspekteras för att försäkra att de följer föreskrifterna. Dessa gäller bland annat att bilarna ska vara typbesiktigade i Sverige och att de ska ha en skyddsbur – folkrace kan gå ganska vilt till. Säkerhetsföreskrifter ställs därför både på bilen och förarens utrustning; föraren ska bära flamsäker overall, handskar, skor, skyddsluva och en särskild hjälm som är godkänd för folkrace.
Folkrace är en populär motorsportsgren i Sverige, och varje år genomförs runt 600 tävlingar i landet. En nackdel med att ägna sig åt en sport som folkrace är dock att den, liksom de flesta motorsporter, är säsongsbundna. När sommaren och hösten är över får man med andra ord ta paus och vänta på våren. För att stävja längtan lite kan det vara en bra idé att bygga ett uterum hemma, så att man kan sitta och värma sig i solens strålar även vintertid (när den tittar fram).