Ferrari

Namnet Ferrari är för många synonymt med kraft, fart och prestanda. Efter bilmärkets 70 framgångsrika år inom Formel 1, och dessutom i Sportvagns-VM under många år, är det inte så underligt att genren man har höga tankar om Ferrari.

Ett annat begrepp som förknippas med Ferrari är lyx, företagets väglagliga bilar kostar mycket pengar. För en ny Ferrari hamnar prislappen lätt på över 3 miljoner kronor, och för en 30 år gammal Ferrari kan man få betala lika mycket som för en ny Mercedes. Vill du spara pengar på din Ferrari, eller spara ihop slantar till en annan bil kan du köpa kompletta hjul billigt. Både färdigmonterade sommar- och vinterhjul till alla bilmodeller saluförs.

Hur sagan började

Framgångssagan Ferrari började med födelsen av Enzo Ferrari 20 februari 1898. Han föddes i Modena och dog i Maranello 14 augusti 1988. Dessa två norditalienska grannstäder är intimt förknippade med bilmärket Ferrari. Det var i Modena som verksamheten drogs igång på allvar i september 1939 och fabrikerna omlokaliserades under kriget till Maranello där de fortfarande ligger.

Den unge Ferrari blev tidigt bilfrälst. Både hans far och äldre bror var mycket bilintresserade och de tre arbetade ofta med bilreparationer eftersom fadern hade en mekanisk verkstad på bottenvåningen av familjens hus. När Enzo i tioårsåldern fick följa med sin far på en biltävling för första gången bestämde han sig för att bli tävlingsförare.

Far och storebror Ferrari dog under den stora influensaepidemin 1916 och Enzo sökte sig till Turin för att söka arbete hos den stora biltillverkaren FIAT. Biljätten ville dock inte anställa honom, så han sökte sig vidare mot Milano där han fick anställning som testförare hos biltillverkaren Costruzioni Meccaniche Nazionali. Hans talanger bakom ratten uppmärksammades snart och han blev istället företagets tävlingsförare och tävlingsdebuterade 1919. Lokalkonkurrenten Alfa Romeo lockade över Ferrari till att bli deras tävlingsförare 1920.

Under sin tid som test- och tävlingsförare deltog Ferrari hela tiden aktivt i utvecklingen av bilarna, framför allt motorkonstruktionen. Ferrari hade sin examen genom det gamla hederliga sättet att själv skruva, hamra och få saker att fungera, i likhet med merparten av dåtidens bilkonstruktörer.

Scuderia Ferrari

Ferrari startade sitt eget tävlingsstall 1929 under namnet Scuderia Ferrari. De körde dock med Alfa Romeos bilar och var så framgångsrika att Alfa lade ned sitt eget stall och lät Ferrari representera företaget på tävlingarna. Det var flera stall som tävlade med Alfabilar, varför Ferrari började förse sitt stalls bilar med den berömda stegrande hingsten för att publiken skulle veta vilka de var.

Efter samarbetssvårigheter mellan Enzo Ferrari och Alfa Romeos nya ledning lämnade han företaget 1939. Han och hans tekniker färdigställde den bil som blev den första Ferraribilen, Tipo 815, 1940 och deltog med den i några tävlingar. Kriget gjorde dock att tävlingsverksamheten i Italien gick på sparlåga och att alla fabriker fick koncentrera sig på krigsmateriel.

Sportbilarna

Ferrari insåg motvilligt att han, för att ha råd med sin tävlingsverksamhet, var tvungen att konstruera och sälja sportbilar till allmänheten. 1949 presenterades den första Ferrarimodellen för allmänna vägar, 166 Inter. Året efter började Ferrari köra i Formel 1 och de har deltagit varje år sedan dess.